Lurer du på om du skal snakke med noen?

Illustrasjon til Blogg, Skolestart-2.png

 

Lurer du på om du burde få hjelp til å snakke om noe som er vanskelig  i hverdagen din?

Det er ikke så lett å vite om det er på tide å be om hjelp, om dette er noe som kommer til å gå over av seg selv, eller om det er noe jeg bare må tåle, at det er sånn livet er liksom. 

 

Når trenger du hjelp?

Det eneste kriteriet er egentlig at du selv ønsker noen å snakke med. Det er hvordan du selv opplever din egen hverdag som er målestokken. Det er lurt å oppsøke hjelp når du tenker at du trenger det. Det kan forebygge at det du strever med kan utvikle seg til større og mer omfattende plager. 

 

Hva hvis jeg ikke orker å oppsøke hjelp, men kanskje burde gjøre det?

Det er mange ungdommer som synes hverdagen er utfordrende men som ikke ønsker å snakke med noen. Kanskje mest fordi de ikke orker, er redde for hva som kommer hvis de først «åpner opp», eller redde for at det ikke vil hjelpe. Det er veldig forståelig at mange ikke orker tanken på å ta tak i det som er vanskelig i livet. Vi har jo ikke lyst til å oppsøke det som er vondt og krevende. Det er lettere å fortsette med det vi ikke er så fornøyd med, enn å «ta tak» og gjøre endringer. 

 

Hva skjer hvis du IKKE oppsøker hjelp? Vil det bli bedre av seg selv? Holde seg som nå? Bli verre? Hva tror du? Hvis du tenker at det er ganske kjipt hvis det ikke blir bedre, eller at det kanskje blir verre uten hjelp- Tenk på hva kan du oppnå ved å få hjelp. Du er ung, du har mange år foran deg. Jeg oppfordrer deg virkelig til å gjøre en ryddejobb i livet ditt nå. Ikke vent til plagene har tatt enda mer tid av livet ditt. Det er mange som får en mye lettere hverdag med litt hjelp selv om de ikke trodde det var mulig.

 

Når kan du ha nytte av å søke hjelp?

Hvis du kjenner at du må bruke mye krefter på å takle hverdagen din så det blir lite tid og energi til andre ting, er det lurt å søke hjelp. 

 

Når må du søke hjelp?

Hvis du i stor grad plages av det du strever med, og det går utover hverdagen din som skole eller jobb, så bør du søke hjelp. Særlig hvis det har vart over tid.

 

Det er unødvendig å gå lenge og ha det veldig vondt. Jeg møter mange ungdommer som har ventet lenge med å søke hjelp. Kom heller litt tidlig enn sent. Det verste som kan skje er at vi sammen finner ut at du ikke trenger samtaler.

 

Det er helt vanlig at livet svinger opp og ned. Det betyr ikke at alle må snakke med en profesjonell hjelper selv om hverdagen er litt kjip. Mange får dekket sitt behov for hjelp fra familie eller venner. Mens andre kan ha god hjelp av å komme en gang eller flere til samtaler for å rydde i tanker og utfordringer. For noen ungdommer hjelper det bare å få høre at det de strever med er helt normalt, mens andre trenger mer hjelp til å sortere og snu fastlåste måter å tenke og handle på. Det er også en del unge som  trenger mer langvarig terapi hos psykolog. 

 

Husk at det hjelper å snakke med noen når livet er kjipt- en venn, en i familien din, en annen du kjenner eller en i «hjelpesystemet».

Har du behov for å snakke med noen som kan lytte uten at du må ta hensyn til noen? Ungdomsmentor kan hjelpe deg!

Anne Marie Mork

Anne Marie Mork er Ungdomsmentor og har motiverende samtaler med ungdommer. Målet er at de unge kan få en hverdag de trives med.

Anne Marie har hatt samtaler med utallige ungdommer som har slitt med lite motivasjon og energi, angst, bekymringstanker, stress, skolevegring, søvn og vært usikre på veien videre i livet. Du kan forvente en engasjert og faglig dyktig samtalepartner når du jobber med Anne Marie

Anne Marie er engasjert i det hun jobber med og elsker å hjelpe andre til å få et lettere liv. Vennligst send mail til post@ungdomsmentor.no eller gå til Ungdomsmentor.no for å kontakte Anne Marie.

https://ungdomsmentor.no
Forrige
Forrige

Kriser kan være nyttige!

Neste
Neste

Hvordan hjelpe ungdom å ta store valg?