La barn og ungdom øve på å mestre i sommer!

Artikkelen var først publisert  i Aftenposten 27.07.21

Har du barn eller ungdom i huset som synes det er krevende å snakke høyt i timer, ta kontakt med andre i friminuttene, holde presentasjoner, delta i gruppearbeid, ballspill og konkurranser? Det er mye dere kan gjøre i sommerferien som kan øke den sosiale tryggheten og trivselen på skolen til høsten forteller Ungdomsmentor Anne Marie Mork. 

 

Usikre ungdommer strever ofte med mange liknende utfordringer

Som Ungdomsmentor møter jeg mange usikre store barn og ungdommer som synes det er utfordrende å gå på skolen. Ofte handler ubehaget om frykten for å være synlig, dumme seg ut og gjøre feil. Sommerferien gir mange muligheter til å øve på situasjoner som kan gi økt sosial trygghet. 

 

Hvorfor er det viktig å øve seg på ubehagelige situasjoner?

Bruk sommerferien på å øve på litt ubehagelige situasjoner så barnet ditt kan erfare at hun mestrer noe hun ikke trodde hun skulle klare. Du tenker sikkert at nå skal vi endelig ta fri fra alt som har med skole å gjøre. Ja, gjør endelig det, men ikke ta fri fra å øve på å mestre. Tenk om hun kan få erfare i sommer at hun faktisk kan klare å handle alene i butikken, bestille sin egen mat på kafe, lære seg volleyball eller å bruke bankkortet uten frykt for at det ikke skal virke og at hun skal dumme seg ut. Da kan skolehverdagen bli litt lettere fordi selvtilliten og komfortsonen har økt. 

 

Det er som regel mindre betent å øve på slike situasjoner utenom skolen. Derfor er ferien et ypperlig tidspunkt for å øve på å stå i noe som skaper ubehag eller frykt. Selv om det du øver på ikke handler om skole i det hele tatt, har det en overføringsverdi til andre ubehagelige situasjoner, også i skolesammenheng.

 

Hvordan kan dere øve?

Et godt tips er å gradere situasjoner som fremkaller ubehag som et trafikklys der grønt er uten ubehag, gult er litt, og rødt er svært ubehagelig. Dere kan øve på det som er gult lys. Hold dere unna det som er rødt. De situasjonene skaper så sterk frykt at da er sjansen stor for å mislykkes. Husk at det er mestring som er målet. Mestring øker selvtilliten og det øker repertoaret av aktiviteter hun tør å bli med på sammen med jevnaldrende. Da blir det litt lettere for henne å inkludere seg selv, og for andre å få henne med i fellesskapet på skolen. 

 

Velg en situasjon som er på gult nivå. Noe hun selv tenker er litt ut av komfortsonen, men ikke verre enn at hun kan mestre det. Snakk sammen om hvor utfordringene kan komme, og legg en plan på forhånd for hva hun selv kan gjøre for å mestre, og hva andre kan hjelpe henne med. Vær i nærheten som støtte og begrens tiden ubehaget varer. La planen være så gjennomtenkt at du er nesten 100% sikker på at hun kan lykkes. Mestring skaper motivasjon til å ville prøve igjen. 

 

7 ting dere kan øve på i ferien: 

 

·      Handle og betale med bankkort alene

·      Be betjening om hjelp i butikker eller på spisesteder

·      Bestille mat selv på kafe eller restaurant 

·      Gå på do alene på offentlige steder

·      Gå i byen eller på handlesenter

·      Kjøre kollektivt og måtte finne frem på egenhånd

·      Spille ballspill eller bade sammen med andre

 


Lykke lykke til med å øve. Det gir resultater og en lettere hverdag etter hvert.

Hilsen Ungdomsmentor Anne Marie💚


Lurer du på om du eller dere kanskje har behov for hjelp enten med ungdomscoaching/ foreldresamtaler eller begge deler?

Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale!

 

 

 

 

 

 

Anne Marie Mork

Anne Marie Mork er Ungdomsmentor og har motiverende samtaler med ungdommer. Målet er at de unge kan få en hverdag de trives med.

Anne Marie har hatt samtaler med utallige ungdommer som har slitt med lite motivasjon og energi, angst, bekymringstanker, stress, skolevegring, søvn og vært usikre på veien videre i livet. Du kan forvente en engasjert og faglig dyktig samtalepartner når du jobber med Anne Marie

Anne Marie er engasjert i det hun jobber med og elsker å hjelpe andre til å få et lettere liv. Vennligst send mail til post@ungdomsmentor.no eller gå til Ungdomsmentor.no for å kontakte Anne Marie.

https://ungdomsmentor.no
Forrige
Forrige

10 tips til hvordan få med tenåringen på hytta!

Neste
Neste

Surfing og positivt selvsnakk